به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ کتاب «نگاهی ساختارگرایانه به خردستیزی عرفان » اثر رضا برمایهور به تازگی از سوی نشر کلاغ منتشر شده است.
در پشت جلد این کتاب در تشریح بیشتر عرفان آمده است: «عرفان ... به عنوان یک پدیده اجتماعی دارای علت و انگیزههای خاص خود است. بینش عرفانی همانند پدیدههای دیگر اجتماعی در پس ظاهر خود دارای عناصر ناپیدایی است که آن را در پیوند و همزیستی با دیگر پدیدههای اجتماعی قرار میدهد. ولی باید گفت که بحث منظم و ساختاری درباره عرفان مانند بسیاری دیگر از پدیدههای اجتماعی با محدودیت «گفتار» روبهرو بوده است و این در حالی است که تولید یک گفتمان ساختاری در باب یک پدیده اجتماعی بهآسانی میسر نمیشود مگر با تحلیل آزادانه پدیده و عبور از محدودیتهای گفتاری موجود.
مفسران متون عرفانی هم شاید به دلیل همان قداستهای یادشده به جای تحلیل واقعی متن متوسل به توجیه چشمانداز متن میشوند و در این راه به تفاسیری با سبک و سیاق متون مذهبی ــ ایمانی با چاشنی احساس و ذوق عارفانه میپردازند. در این میان اندیشه افسانهای و احتمالاً خردستیزِ ساری و جاری در متون عرفانی که اغلب با تحقیر فلسفه و عقلانیت همراه است، به عنوان اندیشهی حقیقی و راستین معرفی میشود. این در حالی است که تفسیر، کاری جز روشن کردن متن ندارد و نمیتواند کلام و گفتار مستقل و یکسره خارج از آنچه در اصل متن است ارائه دهد. تفسیر به هر شکل که بیان شود باید حقیقت متن را ادا کند، در غیر این صورت گفتاری جدید و بدعت خواهد بود.»
رضا برمایهور نویسنده کتاب در ابتدای این اثر به تعریف واژه ساختارنگری پرداخته است. در ادامه واژه عرفان نیز تعریف عرفان عملی به عنوان یکی از ابعاد آن بررسی شده است.
«اندیشهي افسانهئی» و برساختههای عرفان؛ «تجربهی عرفانی» درک حقیقی یا تخیل؛ مخالفت با فلسفه به مثابه گفتمان غالب عرفان؛ گفتمان احساسی و گفتمان اقناعی؛ اعتلای عرفان و نزول گفتمان فلسفی؛ تجزیهی جهان فکر و فرهنگ؛ کیشمآبی عارضهی مکتبهای تکمحور؛ ایمانگرائی و خردستیزی عرفان؛ انسداد تفکرِ معلولِ آرمان گرائیِ عرفان و تحقیر عقل، عناوین دیگر مطالبی است که در این کتاب به آن پرداخته شده است.
کتاب «نگاهی ساختارگرایانه به خردستیزی عرفان» اثر رضا برمایهور با شمارگان هزار و ۱۰۰ نسخه در ۱۱۱ صفحه به بهاي ۶ هزار تومان از سوی نشر «کلاغ» منتشر شده است.
نظر شما